Optimaal Digitaal spel gelanceerd

Gistermiddag is het Optimaal Digitaal spel officieel gelanceerd bij ICTU in Den Haag. Het eerste exemplaar werd in ontvangst genomen door Jos Tilmans van het Ministerie van BZK. Het spel is een workshop in spelvorm, dat zorgt voor bewustwording, kennisoverdracht en samenwerking bij het spelenderwijs verbeteren van (online) dienstverlening.

In het spel zitten meer dan 100 tips voor het verbeteren van de dienstverlening. Deze tips zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en tientallen interviews met professionals bij overheidsorganisaties. De tipkaarten zijn verdeeld in de categorieën commitment, samenwerking, informatieveiligheid, procesaanpak, gebruiksgemak en kanaalsturing.

Het spel is het afgelopen jaar ontwikkeld door Optimaal Digitaal, het digitale platform voor overheidsprofessionals die werken aan het verbeteren van (digitale) dienstverlening. Het wordt uitgegeven door ICTU, in opdracht van het Ministerie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Directie Informatiesamenleving en Overheid.

Na de ontwikkeling is het spel bij een aantal overheden uitvoerig getest. Vier tot zes spelers kunnen het spel spelen in ongeveer twee uur. Bij de tips wordt besproken in hoeverre de tip al wordt toegepast of toegepast zou kunnen worden in de organisatie. De ervaring is dat er verrassend snel wordt doorgedrongen tot de kern en dat men eindigt met concrete acties die de volgende dag al kunnen worden opgepakt.

Een spelleider helpt om het Optimaal Digitaal spel goed te laten verlopen. De spelleider speelt zelf niet mee en heeft een neutrale rol. De spelleider stimuleert discussie, leidt weg van stokpaardjes en geeft inhoudelijke uitleg bij de tips. Dit kan een interne medewerker zijn, maar ook een externe deskundige met ervaring in het verbeteren van publieke dienstverlening.

Over Ron van der Kolk MSc MBA

verbetert de dienstverlening en bedrijfsvoering van de overheid als organisatie­adviseur, interim manager, trainer en coach bij Inflection.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *