Zorg, een taak van de overheid?

In Nederland zijn we druk met de decentralisatie van de zorg. Gemeenten worden in 2015 verantwoordelijk voor onder andere de jeugdzorg. Voor inwoners komt er straks één aanspreekpunt en wordt de regeldruk lager. Een goed voornemen, waar de jeugd wat aan heeft.

Niketan Alle kinderen in de wereld hebben recht op aandacht, warmte en zorg. Maar het krijgen daarvan is niet vanzelf­sprekend, zeker niet voor kinderen met een verstan­de­lijke en/of motorische handicap. De zorg in Nederland is (en wordt) niet perfect; toch is de jeugdzorg hier veel beter beschikbaar dan in veel andere landen. Hetzelfde geldt voor onderwijs.

Stichting Niketan

Gelukkig zijn er ook initiatieven buiten de overheid die zorg mogelijk maken. In Bangladesh realiseert Stichting Niketan op regionaal niveau ketenzorg, voor complex gehan­dicapte kinderen en jongeren. Door lokale projecten zorgt zij dat deze kinderen niet alleen zorg krijgen, maar zich kunnen ontwikkelen en een beroep kunnen leren.

De stichting haalt haar inkomsten uit giften van bedrijven, particulieren en acties. De Thom Ventoux is zo’n actie, een fietstocht van 70 kilometer naar de top van de Mont Ventoux. De link met fietsen is niet vreemd, want Niketan is twintig jaar geleden ontstaan tijdens een fietstocht dwars door Bangladesh.

TwoToVentoux

Twee dappere fietsers gaan nog verder; onder de naam TwoToVentoux fietsen ze ook nog eens de hele afstand van Nederland naar de start van de Thom Ventoux. Michel en Raph stappen halverwege mei 2014 op de fiets. Via Duitsland gaan ze richting Zuid-Frankrijk, om op 31 mei de 1912 meter hoge ‘Kale Berg’ te bedwingen. In totaal 1250 kilometer trappen om zorg en onderwijs mogelijk te maken en kinderen een toekomst te geven. Chapeau!

Inflection steunt, via TwoToVentoux, Stichting Niketan van harte met een bijdrage. De organisatie wordt nagenoeg volledig gerund door vrijwilligers en heeft de ANBI status. Er is geen strijkstok en de stichting rapporteert op transparante wijze over inkomsten en uitgaven. Daarnaast boekt zij aansprekende resultaten met beperkte middelen, van kansarm naar kansrijk.

Helpt u ook mee? Steun hier.

Over Ron van der Kolk MSc MBA

verbetert de dienstverlening en bedrijfsvoering van de overheid als organisatie­adviseur, interim manager, trainer en coach bij Inflection.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *